Tacos wegetariańskie z chipsami jarmużowymi

Wegańskie tacos z pikantnymi chipsami jarmużowymi

Składniki:

  • 500 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta chili mielonego
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • 125 g przecieru pomidorowego lub keczupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru, np. trzcinowego
  • 2 łyżki papryki wędzonej mielonej
  • pieprz, sól
  • 30 ml wody
  • 4 szt. tortilli lub gotowe muszle kukurydziane
  • roszponka lub sałata rzymska
  • pomidorki koktajlowe
  • czerwona cebula
  • 100 g jogurt roślinny

Sposób przygotowania:

Boczniaki płukamy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Boczniaki szarpiemy na mniejsze kawałki np. za pomocą widelca lub rozrywamy rękami na paseczki. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy w rondelku na rozgrzanej oliwie. Po ok. 2 minutach dodajemy poszarpane boczniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki potrzebne do przygotowania szarpanych boczniaków. Całość dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż sos trochę odparuje i zgęstnieje.

W muszli kukurydzianej umieszczamy roszponkę, szarpane boczniaki w sosie, wiórki cebuli, pokrojone pomidorki. Na wierzchu układamy chipsy jarmużowe. Całość możemy udekorować wegańskim jogurtem.

Smacznego!