Krem z brokułów z serowymi chipsami jarmużowymi

Składniki  (4 porcje):

  • 1 brokuł
  • 3 szklanki bulionu
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 2% tłuszczu

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz, pokój w większą kostkę i podsmaż na oliwie w garnku, ok. 4 minuty. Dodaj do cebuli pokrojone w kosteczkę ziemniaki i smaż razem przez ok. 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Następnie wlej bulion i zagotuj.  Dodaj pokrojonego w kostkę brokuła i gotuj pod przykryciem przez ok. 5 minut, do miękkości warzyw. Zupę zmiksuj na gładko przy pomocy blendera ręcznego lub blendera kielichowego. Podawaj z jogurtem i chipsami jarmużowymi o smaku wegańskiego sera.

Smacznego!