Krem z pieczonej papryki z chipsami jarmużowymi

Składniki:

  • 2 szt. papryki czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki ciecierzycy bez zalewy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • ok. 3/4 szkl. wody
  • sól, pieprz do smaku
  • chipsy jarmużowe

Sposób przygotowania:

Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Skropić oliwą i zapiekać ok. 30 min. w temp. 180 stopni C. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i zdjąć skórkę z papryki. Dodać pozostałe składniki: ciecierzycę, czosnek, przyprawy  i zblendować z dodatkiem wody. Podawać z mleczkiem kokosowym oraz pokruszonymi chipsami jarmużowymi.